In mijn tienerjaren kan ik mijn intellectuele honger stillen in de richting Latijn-wiskunde, maar al snel ben ik meer bezig met leiderschap en richting geven. Ik ben voorzitter van de leerlingenraad, hoofd van het schoolkrantje en houd de administratieve winkel open tijdens de pauzes. Ik houd van vooruitgang en resultaat (toen al).
Op het moment van studiekeuze weet ik niet goed waarvoor te gaan: ik krijg steevast te horen “er zijn veel mogelijkheden”, “je kan doen wat je wil doen want je hebt vele talenten”, “misschien moet je ingenieur worden, want je kan goed wiskunde”…
Na veel wikken en wegen gooi ik het toch over een andere boeg en kies ik voor de allround richting “Master in Arbeids- en Organisatiepsychologie” aan de KU Leuven, omdat ik iets “met en voor mensen” wil doen. Het menselijk brein en gedrag boeit me ontzettend. Waarom doen mensen wat ze doen? Ook vandaag vind ik dat nog steeds een intrigerende vraag.
De jaren nadien werk ik aan de universiteit van Leuven op de afdeling Arbeids- en Organisatiepsychologie. Ik krijg er de kans om als projectmedewerker kennis te maken met vele verschillende organisaties in praktijkonderzoek rond organisatiecultuur. Die variatie en diversiteit vind ik inspirerend. Nadien vind ik mijn weg in het bedrijfsleven bij Xeikon, ontwikkelaar en producent van digitale drukpersen. Mijn hart gaat naar het ontwikkelen van mensen en teams. Ook het mee nadenken over de ontwikkeling van een heel bedrijf vind ik boeiend. Ik voel mij een geboren leider.
Eenmaal 30 is de tijd rijp om de horizon te verbreden. Ik verhuis naar de Verenigde Staten, naar Florida en doe er een MBA (Master in Business Administration). Dit verbreedt mijn beeld op organisaties en is een mooie aanvulling op mijn psychologiestudies. In de vrije tijd zijn er de voetbalwedstrijden van de Florida Gators, toen in hun hoogdagen. Ik heb zelden zo’n sterk gevoel van verbondenheid tussen mensen gevoeld. De vele natuurparken zorgen ervoor dat ook verbondenheid met de natuur een belangrijk thema in mijn leven wordt.
In Florida kom ik in contact met de coachingswereld via het vak “Positieve Psychologie” aan Harvard University. Het is een aha-erlebnis: “Dit wil ik doen. Dit is wie ik ben!” Ik volg een coachingsopleiding bij MentorCoach en richt mijn coachingspraktijk op. In een mum van tijd heb ik een volle agenda met leiders die hun weg zoeken, vaak bedrijfsleiders.
Een decennium later keer ik terug naar België. Het is evident dat ik mijn leven als ondernemer zal verderzetten in Europa. Impact Coaching wordt boven de doopfont gehouden.
Ik houd van bijleren, moeilijke projecten opnemen, mijn weg vinden in de bedrijfswereld. De rode draad is verandering en ontwikkeling: van mensen, teams en organisaties. Leiderschap is een belangrijk thema in veranderingsprocessen. Ik verdiep mij er verder in en het wordt mijn specialisatie. Op basis van de wetenschap en mijn ervaring ontwikkel ik eigen tools voor mijn coachingswerk: een perfectionismeprofiel, een gedragslijst die vertrouwen versterkt of verhindert, een waardenoefening om te werken aan de cultuur in een groep, methodes gericht op teamontwikkeling, oefeningen die mensen helpen omgaan met emoties die gepaard gaan met veranderingen, een leiderschapsprofiel op maat van een organisatie…
Ik stel graag doelen voorop. Eén van die doelen is een pand in het groen, waar ik tot rust kan komen. In 2018 wordt “Greenyflow” geopend: een mooie, ruime plek in het groen, het Groot Park in Bierbeek. Zowel ikzelf als mijn cliënten geraken er makkelijk in flow. Het is een veilige cocon ook op de momenten dat we uit de comfortzone treden.
Ik volg ook in België diverse coachingsopleidingen. Vernieuwde inzichten zorgen immers voor groei en inspiratie. De opleiding tot kerntalentenanalist van Coretalents geeft een nieuwe impuls: Waar krijg je echt energie van? Wat wil je betekenen voor deze wereld? Mijn eigen kerntalentenanalyse toont aan dat ik juist zit in mijn missie als coach. Het geeft mij de kans om vele van mijn talenten in te zetten om mensen en teams te helpen in hun ontwikkeling. Mijn zijnstoestand wordt belangrijker. Ik ontdek dat mensen niet alleen naar mij komen voor wat ik kan (kennis en vaardigheden), maar voor wie ik ben als persoon (mijn talenten en energieniveau). Ik heb meer aandacht voor de connectie met mezelf en merk dat ik mijn cliënten daardoor help om ook die connectie met zichzelf beter te vinden. Alleen zo is echte verbinding met anderen mogelijk. Alleen zo kunnen we ons goed voelen. Alleen zo kunnen we ons blijven ontwikkelen in deze veranderende wereld.